Jump to content

goa-information


Guest

Recommended Posts

hoi

i'm doing a paper on Goa in school...

any suggestions? any ?......

personal information...

good site's on goa...

cool pictures...

ofcourse i already have a lot of information but maybe i like yours better ...

show me what you got ...

tnx :)))

Link to comment
Share on other sites

eueeuh ja denk het wel..? :)

btw...had gehoopt je eergisteren bij sun-project te zien.... . . . . . .geen zin in het feetsje?

kan je die tekst doorsturen via e-mail ofzo...als je wil natuurlijk.. . . :))

hoihoi

Link to comment
Share on other sites

Pesito, flemish is our language... it's very close to dutch!!

Anyway, I guess you won't understand the text, sorry!!

 

 

 

Voila, hier is die fameuze tekst, oorspronkelijk was die mooi in "word" geschreven in een groot lettertype en allemaal mooi onderverdeelt, hier was dat helaas niet mogelijk...

tja, ge kijkt maar hoe de goa volgens mij is onderverdeelt hé!! ;-)) Op het einde is het allemaal wat minder uitgebreid omdat ik toen wa minder goesting had!! ;-))

Maar toch, reacties zijn welkom...

 

(tja, ik heb trouwens ook de "what is Goa"-sectie herschreven, dus alle dingen waar ge het niet mee eenszijn moogt ge rustig laten weten!!)

 

Bom Shankar!

Anoebis

 

 

Motivatie van mijn keuze

 

Goa-Trance is gewoon de belangrijkste bezigheid in mijn leven, samen met mijn vriendin. Sinds ik Psychedelic Goa-Trance leerde kennen heeft mijn leven een grote verandering ondergaan en is er erg veel in het teken gaan staan van muziek, hippie zijn, fluo & interesse in vreemde culturen.

Bovendien ben ik zelf Goa-DJ en organiseer ik feestjes. Dit onderwerp lag bijgevolg erg voor de hand.

 

1. Het ontstaan en de historie van de muziek.

 

In feite is Trance de oervorm van alle muziek. Reeds duizenden jaren geleden probeerde men in Trance te geraken door middel van muziek. Dit deed men uiteraard met eerder simpele instrumenten zoals didgeridoo en djembé’s. Maar in de loop der jaren werden de instrumenten steeds ingewikkelder tot men in de jaren 60 aankwam. Toen begon de eerste Psychedelische muziekgolf. Door de Oosterse en Indische invloeden (Ravi Shankar bijvoorbeeld) trokken veel idealistische hippies uit Europa & Amerika naar de Indische stad Goa. Daar startte men hun eigen gemeenschap aan het strand. Tientallen jaren later (in de jaren 80) bleven er nog maar enkele honderden hippies over. Deze hippies luisterden niet meer naar de muziek van de jaren 60, ze waren mee met hun tijd geëvolueerd en luisterden naar New Beat en Industrial (met Belgische groepen zoals Front 242). Toen was electronische muziek echter nog verre van commercieel.

Toen echter ook de disco en acid-techno bekend werd in Goa begon men te experimenteren. Men mixte al die stijlen bij elkaar en gooide daarbovenop extra (elektronische) psychedelische effecten die deden denken aan de jaren ‘60. De mensen ontdekten al snel dat deze muziek erg Trance- en LSD-vriendelijk was en sinds die dag had die muziek een naam : Trance van Goa of kortweg : Goa-Trance. Dit is dus eigenlijk de oervorm van alle muziek, in een modern kleedje verpakt!

 

 

2. De Psychedelic Goa-Trance zelf…

Deze muziek eventjes omschrijven gaat niet, Psy-Trance kan men onderverdelen in tientallen vakjes. En bovendien kom ik woorden tekort om elk sub-genre uit te leggen, dus probeer ik het duidelijk te maken aan de hand van een schema met bijbehorende cd’s waarop liedjes staan om het geheel te verduidelijken!

 

2.1. Psychedelic Ambient

Dit is de rustige variant. Normaalgezien minder dan 130 BPM (Beats Per Minuut) en zeer geschikt om thuis te luisteren in de chill-out. (Een kamer waar je kan afkoelen na het dansen)

 

-Chill-out:

Dit is de meest rustige soort Psy-Ambient. Uiteindelijk bestaat het alleen uit een elektronisch gecreëerde psychedelische

atmosfeer zonder beats of ritmes.

(vb: CD1, nr1: Logic Bomb - A)

Soms zijn er ook niet elektronische instrumenten op

deze atmosfeer geplakt, zoals in dit voorbeeld de fluit!

(vb: CD1, nr2: Shpongle - Flute Fruit)

 

-Klassieke Psy-Ambient:

Dit is de traditionele vorm van Psy-Ambient. Meestal bestaande uit rustige ritmes gemixt met elektronische en/of akoestische elementen. Het geheel is altijd heel zwevend en de psychedelische elementen zijn uiteraard massaal aanwezig. (Dit is eigenlijk het grote verschil met gewone Ambient).

(vb: CD1, nr3: Shiva Shidapu – Tiwanacu)

 

-Trance-Ambient:

Zoals de naam doet vermoeden heeft deze muziek

eigenlijk alle eigenschappen van Goa-Trance. De muziek is multi-layered, maakt gebruik van fx-en (electronische “loops”), acid 303’s (bepaald soort geluid waar ik later nog op terug kom) en soms ook meer akoestische instrumenten. Het grote verschil met Goa-Trance is echter dat deze muziek een stuk trager is (rond de 125 BPM).

(vb: CD1, nr4: Asura – Code Eternity)

 

-Tribal-Ambient:

Deze soort van Psy-Ambient verschilt eigenlijk

vrij hard van de andere soorten. Dit omdat deze muziek veel minder psychedelisch is en minder elektronisch dan de andere genres. Deze muziek is eigenlijk meer “terug naar de echte stammenmuziek”. Er wordt bijgevolg veel gebruik gemaakt van didgeridoos, trommeltjes, sitar en andere folk-instrumenten. De reden waarom deze muziek toch bij Psy-Ambient gerekend wordt is omdat men meestal verschillende invloeden uit alle uithoeken van de wereld met elkaar mixt (zoals het Yashkini liedje op de CD).En natuurlijk omdat

de muziek gereleased wordt door Goa-labels, gemaakt wordt door Goa-groepen en gekocht door Goa-Fraks.

(vb: CD1, nr5: Yashkini – Natasja)

(vb: CD1, nr6: Shiva Chandra – SPQR)

 

-Freestyle-Ambient: Freestyle Ambient is eigenlijk Psy-Ambient

gemixt met alle mogelijke andere muziekgenres…

Soms is dit dub, soms reggae, soms zelfs funk,

jazz of klassieke muziek!

Dé ultieme mix tussen tribal/wereldmuziek,

Freestyle Ambient & Psy-Trance is Shpongle. Die

muziek kan ik gewoon niet beschrijven.

Luister zelf maar en weet dat Shpongle zo een

album vol heeft!

(vb: CD1, nr7: Shpongle – Around the World…)

Hier is dan weer dub-invloed.

(vb: CD1, nr8: Vibrasphere – San Pedro)

 

2.2. Goa-Trance

Dit is de meest bekende soort van Psychedelic Trance. Ze is heel melodieus, heeft een vrij snel tempo (140-150 bpm) en wordt ook wel eens “morning-trance” genoemd, doordat deze muziek het beste klinkt wanneer de zon boven de horizon komt piepen! Voor vele mensen is deze muziek te druk omdat ze bestaat uit verschillende melodie-lijnen die op elkaar geplakt zijn met daarbovenop nog extra psychedelische effecten en soms sampletjes. Vaak zitten er ook spirituele elementen in de liedjes, of hebben we te maken met Oosterse melodieën.

Deze muziek is ontstaan rond 1994 en beleefde hoogdagen tot 1999, toen echter kwamen er nieuwe stijlen (minimal & psychedelic Trance). Het gevolg is dat er de laatste jaren vrij weinig nieuwe Goa-Trance is gemaakt (een cd of 100 per jaar). Maar gelukkig is deze stijl weer volop bezig met een terugkomst! Misschien ook wel interessant om weten is dat de meeste Goa-Trance uit Israel afkomstig was (vooral tussen ’94-’97). De Goa-Trance uit Israel wordt bijgevolg ook wel eens Isra-Trance genoemd. Maar ook hier kunnen we Goa-Trance splitsen in verschillende categorieën:

 

-Morning-Trance:

Deze stijl is de meest melodieuze Goa-Trance. Men maakt gebruik van plezante melodieën die je enerzijds ’s morgens de energie geven om te blijven dansen en anderzijds de ochtend nog mooier maakt dan ze al is! (Zeker als het een Goa-party is in open lucht). De meeste liedjes zijn rond de 143 bpm en in de liedjes zitten steeds lange breaks (stukjes zonder bass) met melodieën die erin slagen je binnenste te raken...

(vb: CD2, nr1: Cotd – Police 106)

 

-Full On Goa-Trance:

Dit is de snelste vorm van Goa-Trance, De BPM’s

liggen hoger dan 147 en kan zelfs oplopen tot rond de 153 bpm! Dit is muziek die moet gespeeld worden een uur voor zonsopkomst, wanneer de schemering begint...

Het grote verschil met de ochtend-trance (op het tempo na dan) is de soort van melodieën... Deze melodieën zijn namelijk veel scherper (agressiever?), en veel minder “zacht” dan bij ochtend-trance!

(vb: CD2, nr2: Toi Doi – Updays)

 

-Night Goa-Trance:

De naam zegt eigenlijk al genoeg... De Goa-Trance voor tijdens de nacht. Meestal rond de 145 bpm met donkere melodieën en meer schurende, psychedelische geluiden... De melodieën zijn niet meer zo herkenbaar, dus subtieler, dan bij de andere Goa-Trance soorten. Soms worden er ook “koude” instrumenten (zoals een electrische gitaar) gemixt met de liedjes, zoals in het volgende voorbeeld:

(vb: CD2, nr3: Prana – Taiyo (Chakra Remix))

 

-Tribal Goa-Trance:

Deze stijl grijpt dan weer terug naar de oervorm van de muziek. Alle mogelijke folk-invloeden worden gemengd met de dansbaarheid van Goa-Trance. Het psychedelische is hier wel minder, maar het is nog steeds erg trance-vriendelijk.

Er zijn al Tribal nummers gemaakt met volgende invloeden: Indische (Sitar), Schotse (doedelzak), Australische (Didgeridoo), Indiaanse (de typische gezangen), Afrikaanse (Djembé’s), Arabische,...

(vb: CD2, nr4: Hara Gobi – Holi Live)

 

-Acidic Trance:

Deze stijl kan men vergelijken met full-on goa-trance, alleen hebben we hier bovenop de melodieën nog extra hoge, schreeuwende 303’s (die in vaktermen ook wel acid worden genoemd => vandaar de naam)

(vb: CD2, nr5: The Green Nuns of the Revolution – Ring of Fire) (voor als je niet weet WAT 303’s zijn, wel, in dit liedje, en dan vooral rond 4’30” worden er erg veel door elkaar gebruikt!)

 

 

-Bos-Goa-Trance:

De bos-muziek is eigenlijk Goa-Trance die te “zwaar” klinkt om in een zaal te horen... Het is echte open-lucht muziek. Geregeld heb je geluiden die duidelijk geinspireerd zijn op wind of op een zwerm bijen. Deze soort van Trance komt ook alleen maar uit Zweden.

(vb: CD2, nr6: Ka-Sol – Stuck)

 

-Oozy Goodness:

Deze stijl is gewoon de meest zotte, geschifte en drukste muziek aller tijden, voor mij persoonlijk véél te druk en chaotisch, voor anderen een ware hemel! De naam van de muziek komt van het land van herkomst. (Oozy = Australie) Deze stijl is moeilijk uit te leggen dus luister zelf maar:

(vb: CD2, nr7: Shaolin Wooden Men – Remember the Slime)

 

2.3. Psychedelic-Trance

In Tegenstelling tot Goa-Trance is Psychedelic Trance minder melodieus, maar daarom niet minder psychedelisch. Het psychedelische effect wordt hier meer gecreëerd door schurende geluiden. Deze soort van muziek ontstond uit Goa-trance omstreeks 1996. Deze vorm wordt meestal simpelweg afgekort tot Psy-Trance.

 

-Night Psy-Trance:

Dit is de meest duistere vorm van Psy-Trance. Meestal rond de 140 BPM, en langzaam opbouwend naar een hoogtepunt. Er zijn ook relatief weinig melodieen aanwezig, maar eerder chaotische geluiden.

(vb: CD3, nr1: Growling Mad Scientists – The Burp)

 

 

Full On Psy-Trance:

Dit is weer de snelste vorm van Psy-Trance, met BPM’s varieerend tussen 146-152 BPM. Ook is deze stijl meer “twisted” dan de andere vormen van Psy-Trance. Deze vorm is bijgevolg ook erg druk, maar deze liedjes kunnen ’s ochtends een werkelijke zegen zijn!

(vb: CD3, nr2: Tim Schuldt – Red Hair Hospital)

 

Guitar Psy-Trance:

De stijl die sommigen haten en waar anderen van houden, Psy-Trance met hevige gitaren in. Wat zeker is, is dat het een special en erg ruw effect heeft op de dansvloer, die er meestal gek van wordt. Sommige mensen echter haten Psy-Trance met gitaren omdat ze denken dat het thuis zou moeten horen in Metal!

(vb: CD3, nr3: Darksoho – Depth of Emotion)

 

Bos-Psy-Trance:

Ook dit is weer Psy-Trance die duidelijk meer op een open-lucht feest thuishoort dan in een zaal. Deze muziek is véél harder dan de Bos-Goa-Trance en heeft geregeld zelfs zware industrial en electro invloeden.

(vb: CD2, nr4: Doda Hundens Kyrka – Inte Ett Oga Tort)

 

2.4. Minimalistische Trance

Dit is de nieuwste vorm van Psychedelic Goa-Trance. Het is muziek waar nog amper melodieën inzitten en waar het ritme allesbepalend is. Persoonlijk vind ik de muziek helemaal niet meer zo psychedelisch, maar de voorstanders van dit genre zijn van mening dat minimalistische muziek dé echte trance muziek is door het zich steeds herhalende ritme. De muziek neigt erg hard naar techno en de BPM’s zijn over het algemeen lager dan bij Goa- & Psychedelic Trance. Daardoor wordt het genre wel eens Psy-tekk genoemd en het zal wel niemand verwonderen dat deze muziek uitgerekend uit Duitsland kwam !?

Deze muziek is eigenlijk een genre op zich en dus is het moeilijk ze nog verder onder te verdelen, alhoewel er toch 3 groepen zijn :

 

Night:

Dit is de meest snelle minimalistische trance-soort. Meestal ligt het ritme tussen de 135-145 BPM. De bassen zijn erg hypnotiserend en er zijn amper breaks. De psychedelische geluiden zijn relatief weinig aanwezig en zijn erg zorgvuldig gekozen.

(vb: CD2, nr5: Paranoic Sensations – Silence)

 

Morning:

Ook hier overheerst de techno-invloed. De liedjes zijn eerder traag (135-140 BPM)en hebben hier en daar subtiele melodietjes. Maar het beste zijn wellicht hun gigantische kick-bassen.

(vb: CD2, nr6: Shiva Chandra – Creator RMX)

 

Tribal:

Deze muziek wil de staat van Trance opwekken door middel van drums die blijven en blijven doorgaan. Na uren dansen zou je ervan in trance geraken, maar voor mij persoonlijk is het te saai!

(vb: CD2, nr7: Electric Universe – The Tribal Session)

 

2.5.Ptzatzot

Dit genre kunnen we niet verder onderverdelen. Ptzatzot is het Hebreeuwse woord voor “bom”, en dat is een naam die de muziek erg goed beschrijft!

Het is erg heftige, en heel melodieuze muziek. De reden waarom dit dan geen Full On Goa-Trance is, is omdat de melodietjes niet meer van dezelfde aard zijn, ze klinken eerder simpel en ze lijken gemaakt met simpele tracker-computerprogrammas! Deze muziekstijl was de voorloper van Nitzhonot. Het gevolg is dat je liedjes hebt die nog erg dicht staan bij Goa-Trance, maar ook liedjes die erg dicht staan bij Nitzhonot. Als voorbeeld heb ik één van de liedjes gepakt die erg dicht bij Goa-Trance staat. Vooral na 5 minuten breekt de hel los in het liedje!

(vb: CD2, nr8: Duvdev & Shidapu – Devil (Final Mix)

 

2.6.Nitzhonot

Dit is de meest verschrikkelijke soort “trance” die wordt gemaakt. Eigenlijk is het geen echte Psychedelic Goa-Trance, maar een daaruit ontwikkeld genre dat alleen in Israel voorkomt. Geen enkele Goa-mens luistert echter naar dat soort trance. Toch krijgen we soms ook enkele Nitzhonot liedjes op bepaalde verzamel-cd’s. Om te bewijzen HOE vreselijk de muziek is heb ik er een voorbeeldje van genomen! De melodieën zijn kinderachtig, de bassen simpel en de breaks ronduit belachelijk. Het is zelfs verwonderlijk dat men zo’n soort muziek verkocht krijgt in Israel!

(vb: CD2, nr9: Astrix – Implant)

 

 

 

3. De Toekomst van de Psychedelic Goa-Trance.

Wat de toekomst brengt kan men natuurlijk nooit weten, maar toch kunnen we de verdere evolutie van Psy-Trance enigszins voorspellen. Omdat we de voorbije 2 jaar een overdosis minimalistische muziek hebben gekregen smachten de mensen weer naar de “warme” melodieën van de Goa-Trance uit de jaren 94-99! Daardoor nemen de aantallen melodieuze cd’s opnieuw toe.

Het gevolg is natuurlijk wel dat de scene aan het splitsen is in 2 groepen. Enerzijds in een Goa/Psy-Trance groep, en anderzijds in een minimalistische groep. Dit is goed voor de feestjes, want de echte hippies, fluo-freaks en fluo-decoratie horen thuis op Goa-feestjes en NIET op psy-tekk feestjes, waar de atmosfeer eerder koud en electronisch is!

Ook is er ondertussen een ware Psychedelic Ambient-scene ontstaan, en dat is goed, want dat genre stond lang in de schaduw van Goa-Trance, maar sinds de laatste Shpongle staat het NAAST Psychedelic Goa-Trance! Natuurlijk wordt er op feestjes alleen dansbare muziek gedraaid, maar de meeste goa-heads luisteren nu thuis ook veel naar Ambient. Ik vermoed dat dat in de toekomst alleen maar kan vermeerderen door het toenemende aantal kwaliteitsuitgaven!

Veel zal echter ook afhangen van de populariteit van het genre. Een eerste “boom” vond plaats in ’96, en in het jaar 2000 was er ook een piek, maar het lijkt dat deze pieken helemaal niet genoeg zijn om het commercieel te laten doorbreken, en dat is maar goed ook, want dat zou het einde betekenen van de mooiste muziek aller tijden...

 

Jos Vranken, 6AV

Link to comment
Share on other sites

Guest Setsuko

BRAVO Anoebis, ik heb er echt van genoten ... uw definitie van die 'bos-goa' vind ik echt fantastisch , had er zelf nog niet aan gedacht laat staan dat ik er zou opkomen...

mocht ik goa nog niet kennen zou ik zeker overtuigd zijn door je besprekeing ;)

neen , echt waar ... pretty good

 

is dit een bespreking om voor te dragen aan je classmates en laat je ieder nr. volledig horen?

 

:)

Link to comment
Share on other sites

Ei , goed... wist nog eens niet dat er zoveel verschil in benamingen waren ... of is dit volgens "de dikke van Anoebis-woordenboek" ;)

allesinds ... bedankt

btw(6 av = architectuur?... -> architect?) in welk jaar heb je dit geschreven?

en die uitleg bij ''nitzhonot'' bedoelt ge dat ge de nieuwe israelische sound slecht vind...?!?!?!?.... . . . . . . . . . . . . . . . . allée jo.. . maja ...smaken verschillen

wat draait gij dan eigenlijk... full on of old -skool , k'heb je op senseblender gezien en weet nog dat ik het goed vond maar meer weet ik toch nie echt meer...

hOOOOOoooi

Link to comment
Share on other sites

you should try to find that text by an australian popular culture/music researcher, that was posted on this site some months ago. it is written in quite a scientifis manner.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...